söndag 1 november 2015

Tre dagar i Säter

Söndag idag och ett riktigt fullspäckat höstlov är över. För mig innebär loven en period då jag alltid är helt fullbokad och så var det även denna gång. Tillbringade måndag till onsdag i Säters kommun. Här har kostchef Tuula Svedberg slutat och ersatts av Lena Romlin, som tidigare jobbade i Falun.

Upplägget var mycket spännande. Matlagning med kökspersonalen mellan 0700-11.30. Hade kontaktat köken i förväg för att höra lite vad man önskade tillaga. Var man kände att man kunde behöva en inspirationsboost. Önskemålen varierade lite, så programmet var lite olika på de tre skolorna. Gemensamt var dock att vi skulle fokusera på helvegetarisk, lättlagad mat. Soppor. Nya brödrecept. Blandade sallader med fruktinnehåll.

Maten skulle sedan ätas av fritidsbarnen och av skolans pedagoger. Efter avslutad lunch höll jag sedan föreläsning för skolans pedagoger och kökspersonal. Temat låg främst på samarbetet skola/skolrestaurang och hur man utvecklar det. Hur man kan involvera hemmen. Hur man kan öka barnens delaktighet PÅ RIKTIGT, och inte bara genom dessa tramsiga "önskeveckor" som oftast blir ett sätt att tillgodose barnens behov av skräpmat. Det var oerhört inspirerande även för mig att äntligen få tala för hela pedagoggrupper. Viktigt om samarbetet på skolrestaurangen skall kunna utvecklas och bli optimalt.

Efter föreläsningen fanns det sedan tid för reflexioner tillsammans med köket. Prata framtid, tävlingar och planering. Otroligt häftigt upplägg.

Först ut var Skedivskolan. Hos Rigmor och hennes medarbetar tillbringade jag en härlig dag, och stötte på flera gamla bekantingar. Har haft ett samarbete med Säter sedan 2010, så det var många kära återseenden

             
                 Rigmor är alltid lika glad, och tog sig an pumpasoppan med en härlig entusiasm



Blev många smak prov under dagen. Anthony, som jag tidigare haft utbildning med på ett seniorboende, gjorde fantastiska ostbiffar






                                                                   Vi bakade Ciabatta..

......och gjorde Helenas linsoppa. Kom direkt från vår Skolmatsgastrotävlingsmeny från 2010....lika god då som nu....och fantastiskt vacker...


                                Pastagratäng med morot & västerbottensås....gott och vackert



                                               Ostbiffar ovan och läckra sallader nedan....


Rigmor gav mig även en rundtur på Skedvi bageri, där jag fick se hur knäckebrödsbak går till. Fascinerande. Förköpte mig, som vanligt, på godsaker från Visthusboden. Väl värt ett besök om man är i krokarna.

På tisdagen var det så dags för Enbackaskolan. Här hade man verkligen ett sug efter LÄTTLAGAD vegetarisk mat. Ett viktigt ledord. Att inte komplicera till saker och ting så fruktansvärt. Håll det enkelt, gott och vackert...

När jag kom till köket så stod en poolish och jäste. Brukar ju ofta ge personalen lite förberedande uppgifter innan jag besöker köket. Bra sätt att öka engagemanget....


                                                             Nytt fint kök på Enbacka...

 
                                                             ....och ny fin matsal...

 
Ny portionering och ny disk. Hela köks och matsalsmiljön hade fått sig en makeover, sedan jag senast besökte skolan. Carina har redan en gång ansökt till guldkon, men då inte gått vidare. Jag tror att med det nya köket och matsalen, så ökar chansen till semifinal/finalplats enormt mycket.




I köket hade vi en härligt rolig förmiddag. Massor med aktivitet. Nedan så är det full fart på både linssoppa och kålrotssoppa.



                                                   Ledordet i köket är kommunikation....


          Billiga och dyra råvaror i harmoni ger alltid gott resultat. Riven morot och riven västerbotten....

                 Gamla trotjänare och ungdomlig entusiasm ger en perfekt personalsammansättning.


Kalle ett välkommet tillskott i denna kvinnodominerade miljö. Självklart bör man jobba aktivt med att få en jämnare fördelning av könen i vår offentliga gastronomi....


                                               Carina Hjort och Lena Romlin skiner ihop....

Att inte alltid trycka upp i ansiktet, att det som serveras är vegetariskt, är ett bra sätt att få gästerna att våga prova. Nya fantasifulla namn på rätterna, givetvis kompletterade med innehållsförteckningar i serveringslinjen.

Fantastiska slutresultat på maten och salladerna, och Lena deltog med liv och lust ute i matsalen under lunchen..






Dagen på Enbacka avslutades med föreläsning och mycket Guldkosnack. Carina är taggad, och jag tror vi får se Enbacka i Guldko, och även White Guide J:r sammanhang, framöver......

På onsdagen var det så dags för Klockarskolan. Den skola som kommit längst med skolmaten i kommunen. Restaurang Kungsklockan nådde 2013 ända till final i Arla Foods Guldko, och var även nominerade som Årets skolrestaurang i White Guide J:R.

 
                                      Både gamla bekantingar och helt nya ansikten i köket.




Annette Wengelin har varit med på hela guldkoresan, och hon tog sig an Medelhavsbiffarna med sedvanlig entusiasm......


  Jennifer är ett nytt tillskott i personalgruppen, och hon stod för en otroligt god pumpasoppa...


  Sarah Fjellström, ny köksansvarig, fick baka Ciabatta och göra pastasås. Härlig tjej. I detta kök tror jag att generationsväxlingen kommer att gå mycket smidigt. God framförhålling i det avseendet...

 
Vi hade grabbarna får DT med oss i köket. Självklart uppmärksammas fortfarande skolmaten ordentligt medialt i Säter och det blev livesändning under förmiddagen. Vill Ni se det klippet, så hittar ni det på denna länk.

http://www.dt.se/dalarna/sater/darfor-har-saters-skolmat-vunnit-pris-dt-sander-fran-skolkoket



                                          Hela det underbara gänget på Kungsklockan samlat...
                                    På Sarahs Facebooksida stod, senare samma dag, att läsa
taggar för en ny ansökan till Arla guldkon såsmåningom och denna gång ska vi ha guldet och inte silvretSmiley smile



                                             Säger egentligen allt om inställningen i köket
                              Vi avslutade dagen i matsalen för föreläsning. Mycket trevligt..

Sammanfattningsvis så visade mitt besök i Säter på fortsatt vilja att utvecklas. Då detta är den kommun som också haft bäst kontinuitet i kompetensutveckling så tror jag att det även fortsättningsvis kommer att hända saker här. Att vi får se Säter i skolmatstävlingar råder det inget tvivel om. Självklart hoppas jag att själv även fortsättningsvis få varar med och bidra och dela kunskap i denna fantastiska kommun.

Inom kort får Ni även ett inlägg om mina fantastiska utbildningsdagar som jag höll i Umeå under torsdagen och fredagen på höstlovsveckan. På snart återhörande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar