måndag 1 juli 2013

VAR ÄR SKOLKOCKARNA!!!!

Konstaterar att K & N:s seminarie "laga mat från grunden - rimligt recept för de offentliga köken"

http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/13389?redir=#.UdD24IJlD34.twitter

som går av stapeln under Alemdalsveckan, lyckats reta upp många på fb idag, inklusive undertecknad.

Här står att läsa

Synen på helfabrikat och processad mat som de offentliga kökens frälsning tycks slutgiltigt ha förpassats till historieböckerna. I kölvattnet av förtroendekrisen inom livsmedelsindustrin höjs allt fler och starkare röster för att också maten till sjuka, äldre och unga ska tillagas på plats – och från grunden. På samma gång som lagat-från-grunden prioriteras högt i de offentliga måltidsverksamheterna förefaller dock definitionerna av begreppet ibland vara lika många som antalet kockar. Hur ska lagat-från-grunden definieras? Var går gränsen mellan rimliga, kostnadseffektiva lösningar och ohållbar lagat-från-grunden-fanatism? Vad krävs i form av kompetensutveckling, utrustning och andra resurstillskott?Och leder handskalad lök och egenhändigt rullade köttbullar verkligen till högre måltidskvalitet, motiverade medarbetare och nöjdare, gladare matgäster? Debatt mellan företrädare för kost- och måltidsansvariga, kockar, myndigheter, industri och politik.
Medverkande:
Marianne Backrud Hagberg, Ordförande och kostchef, Kost & Näring. Paul Svensson, Kock, Paul Svensson Mat. Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister, Centerpartiet. Pelle Eriksson, Marknads- och försäljningsdirektör, Lantmännen Cerealia Foodservice. Eva Sundberg, Projektledare offentliga måltider, Livsmedelsverket. Inger Stiltjestrand Svensson, Moderator, Dining Development.


Någon som ser röken av en skolkock, eller kökschef, från ett skolkök i medverkandelistan??? Som vanligt skall diskussionen tas över huvudet på alla, som faktiskt befinner oss i den verksamhet, som det här skall pratas om. Riktigt dåligt!!! Inte undra på att det knorras ute i våra offentliga kök, över att man inte känner sig delaktig i debatten. Tyvärr visar K & N här återigen, ett exempel på ett elitistiskt tänkande, där högt uppsatta och prominenta personer skall resonera om hur det skall vara i verksamheter, som man alltför sällan själv befinner sig i...

1 kommentar:

  1. "maten till sjuka, äldre och unga ska tillagas på plats – och från grunden."

    Det låter bra, men som vanligt får inte ens dom ska jobb i ett nytt kök vara med och utforma lokaler och logistik.

    Det suger!

    MVH Stefan N: skolkock.

    SvaraRadera